East meets west?

Veel van mijn opdrachten zijn in het westen van het land, wonen doe ik in het oosten. Dat is zo gegroeid en ik heb er zelf voor gekozen om vanuit Utrecht naar Twente te verhuizen (voor een baan) en daar te blijven (voor gezin en woongenot).

Het is niet altijd handig (veel reistijd en dus lange dagen), maar feit is dat er in het westen meer grotere bedrijven zitten. Maar er zijn in het oosten toch ook bedrijven die communicatie en merkexpertise kunnen gebruiken? Of is er meer aan de hand?

(Communicatie) kwaliteit?

Ik kan een paar redenen verzinnen waarom ik (en menig collega zzp-er uit Twente) weinig opdrachten in het oosten ‘scoren’:

  • Mijn netwerk ligt meer in het westen
  • Ik zoek niet goed
  • Bedrijven en instellingen in het oosten hebben vaak het hoofdkantoor in het westen
  • In het oosten is minder oog voor kwaliteit
  • Ik ben te direct en heb een te grote mond

Natuurlijk chargeer ik hier, maar hoe komt het toch dat de opdrachten die langskomen in de (sociale) media maar zelden van de rechterkant van de IJssel komen? Is het echt zo dat het in Twente meer via via gaat, of houdt men meer vast aan de ‘vaste’ pool aan freelancers, die bekend zijn met de organisatie? Op zich is dat laatste wel logisch, die mensen kennen de organisatie en de omgeving, maar krijg je dan de beste man/vrouw voor de functie of opdracht?

Nieuwe bezems

Ik merk dat er in het westen meer en breder wordt ‘gescout’ om de beste kwaliteit te krijgen. Ik zou graag zien dat iets van die mentaliteit ook de IJssel oversteekt. Wees niet bang om een freelancer of bureau waar je al jaren mee werkt eens een keer te passeren, nieuwe bezems vegen schoon en een frisse blik geeft nieuwe ideeën. De tijd dat als je niet meer brood bij Bakker Jansen koopt dat hij dan ook geen klant meer van jouw bedrijf wilde zijn is voorbij. Het gaat om de kwaliteit die je levert. En kwaliteit is er genoeg in Twente (en omstreken); die werken nu, net als ik, voor een deel in het westen en dat is niet voor niks. Dus Twentse organisaties: ga de markt op, gooi je vraag op de sociale media of als je dat niet wil: gebruik de zelfstandigennetwerken hierbij, zoals ONE (Ondernemers Netwerk Enschede). De keuze maak je nog altijd zelf!